In 2019 sporten wij voor kinderen met een chronische ziekte

Het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis helpt kinderen met een chronische (langdurige) ziekte. In Nederland gaat het om 14% van de kinderen en jongeren onder de 18 jaar, dat zijn maar liefst 500.000 kinderen. Deze kinderen sporten en bewegen minder omdat ze zich fysiek beperkt voelen en angstig zijn. Ook vinden de ouders het vaak eng om hun kind te laten bewegen.

Toch is het erg belangrijk om op jonge leeftijd voldoende te bewegen. Niet alleen om fysieke achteruitgang te voorkomen, maar ook omdat sport een belangrijke sociale activiteit is. Niet sporten betekent doorgaans niet meedoen. Niet meedoen met gym, niet mee naar een zwemfeestje, geen tikkertje buiten spelen. Niet sporten betekent het missen van een hoop gezelligheid. En daar worden kinderen ongelukkig van.

Uit onderzoek van onze sportarts Linda van den Berg blijkt sporten effectief bij chronisch zieke volwassenen. “Om uit te zoeken of deze positieve effecten ook voor kinderen gelden, is onderzoek nodig. Daarom wil het Sophia voor deze kinderen een beweegprogramma op maat maken”, vertelt ze. Onderdeel van dit programma is een meting van hun spierkracht en uithoudingsvermogen. Daarna volgen de kinderen een speciaal voor hen samengesteld trainingsprogramma bij hun eigen fysiotherapeut, onder toezicht van Linda. Zo kunnen we bepalen welk programma het beste werkt voor bijvoorbeeld kinderen met een hart- of longafwijking, spierziekte of darmziekte.

Op deze manier hopen we dat chronisch zieke kinderen veilig voldoende conditie opbouwen en meer vertrouwen krijgen om weer gerust te gaan sporten met vriendjes en vriendinnetjes. Hiermee hopen we ze gezonder en gelukkiger te maken, zodat ze nooit meer aan de zijlijn hoeven te staan. Sport je mee?

Lees meer Lees minder
Bekijk alle sporten
In 2019 is er ook weer de mogelijkheid om je op sportieve wijze in te zetten voor het Sophia Kinderziekenhuis. Op zaterdag 9 maart 2019 worden er de onderdelen banenzwemmen in team verband en aquafun georganiseerd in het zwemcentrum Rotterdam te Charlois: Aquafun voor SophiaBestaat uit een 3 uur durende workout waarbij alle spiergroepen lekker aan het werk worden gezet. Op muziek spelen met de weerstand van het water en de diverse werkvormen van aquafitness komen aanbod, daarbij ook nog een hoog fun gehalte wat wil je nog meer!? Dit onderdeel vind plaats in het doelgroepenbad in Zwemcentrum Rotterdam (diepte 1.30 meter). Duur: 19.30-22.30 uur Inschrijfgeld bedraagt €10 en we vragen je om minimaal €40 aan sponsorgeld op te halen Neem een duik in het diepe en doe mee!
9 mrt. 2019 Aquafun voor Sophia

Aquasporten voor Sophia 2019: een spetterend succes!

19-03-2019 | 09:48 Op zaterdag 9 maart vond alweer voor het 14e jaar Aquasporten voor Sophia plaats. Deelnemers konden in teamverband banenzwemmen of individueel meedoen aan Aquafun in het mooie Zwemcentrum Rotterdam. Het was werkelijkwaar een spetterende avond met een spetterende opbrengst! In totaal is er een bedrag van 33.375,00 euro opgehaald! Heel erg bedankt voor alle inzet! Bekijk hier de aftermovie en enkele foto's.  Wil je alle foto's bekijken van deze avond? Klik dan hier.
Lees meer | Bekijk alle