Fietsen voor Sophia 2 en 3 maart 2024

  • Zaterdag 2 maart blok 1: 08.30-10.30 uur (2 uur) (0/261 Beschikbaar)
  • Zaterdag 2 maart blok 2: 11.30-14.30 uur (3 uur) (6/261 Beschikbaar)
  • Zaterdag 2 maart blok 3: 15.30-18.00 uur (2,5 uur) (48/261 Beschikbaar)
  • Zaterdag 2 maart blok 4: 19.00-21.00 uur - Het 'foute' blok: Fout in fluor! (2/258 Beschikbaar)
  • Zondag 3 maart blok 1: 09.30-12.30 uur (3 uur) (9/262 Beschikbaar)
  • Zondag 3 maart blok 2: 13.30-16.30 uur (3 uur) (9/261 Beschikbaar)
  • Zondag 3 maart blok 3: 17.30-20.00 uur (2,5 uur) (8/250 Beschikbaar)
van totaal € 500.000 (27%)
Nog te gaan

Fiets mee voor kinderen met een immuunziekte

In het weekend van 2 en 3 maart 2024 vindt Fietsen voor Sophia plaats. Dé fietsmarathon voor het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis. Gedurende het weekend kun je individueel of in teamverband meefietsen in een blok naar keuze, met als doel zoveel mogelijk donaties ophalen voor het goede doel. Fiets jij ook mee? Schrijf je nu in!

Grote impact op het leven
Deze editie fietsen we voor kinderen met een immuunziekte. Het hebben van een immuunziekte beperkt veel kinderen in de dagelijkse activiteiten zoals sporten en naar school gaan. Daarnaast kan het leven met zo’n chronische ziekte angst, depressie of zelfs gedragsproblemen veroorzaken, als gevolg van de uitdagingen die de ziekte met zich meebrengt. Ook kan het vele en langdurige medicijngebruik bijwerkingen geven. Het hebben van een immuunziekte brengt veel onzekerheid met zich mee omdat het verloop heel onvoorspelbaar kan zijn en met pieken en dalen gepaard gaat. Dit maakt het erg lastig om het dagelijks leven te plannen.

Wat is een immuunziekte?
Een gezond lichaam heeft goede beschermingsmechanismen tegen ziekmakers als virussen en bacteriën. Dit noemen we ook wel ons afweersysteem. Werken onderdelen van dit systeem niet goed, dan kan dit leiden tot een immuunziekte. Hierbij valt je afweersysteem ook de gezonde cellen in je lichaam aan en dit maakt je ziek. Er bestaan verschillende immuunziekten. Voorbeelden van auto-immuunziekten zijn: chronische darmontsteking, taaislijmziekte, coeliakie (overgevoeligheid voor gluten), jeugdreuma, sepsis en necrotiserende enterocolitis, een darmaandoening die vooral voorkomt bij te vroeg geboren kinderen. Het stellen van de juiste diagnose en het vinden van de beste behandeling kan lang duren. 

De oplossing is nabij!
Recent is er een nieuwe techniek ontwikkeld waarmee het mogelijk is om middels het onderzoeken van 96 eiwitten in één druppel bloed te achterhalen wat de reactie is van het lichaam op een bepaald medicijn. De techniek in dit zogenoemde ‘eiwit-analyseapparaat’ is heel gevoelig, precies en snel. Het Sophia Kinderziekenhuis heeft de wens om dit apparaat zelf aan te schaffen. Als eerste kinderziekenhuis in Nederland!

Een betere toekomst voor kinderen met een immuunziekte
Met het innovatieve eiwit-analyseapparaat kunnen onderzoekers in het Sophia Kinderziekenhuis beter voorspellen welk medicijn werkt voor welke patiënt en hoe het verloop van de ziekte zal zijn. Hiermee kunnen zij het kind en zijn/haar omgeving dus écht verder helpen en meer zekerheid bieden voor de toekomst. Ook is de techniek toepasbaar bij de allerkleinste baby’s, omdat maar één kleine druppel bloed nodig is. Als de onderzoekers het apparaat tot hun beschikking hebben kunnen zij direct van start gaan. Ook kan meer onderzoek worden gedaan naar de effecten van deze techniek en de kansen voor andere aandoeningen, zodat het hopelijk voor zoveel mogelijk zieke kinderen uitkomst kan bieden in de toekomst. Voor de aanschaf van dit nieuwe apparaat hebben we jouw steun hard nodig.

Help jij ook mee? Schrijf je in voor Fietsen voor Sophia 2024!