Recordopbrengst Sporten voor Sophia: € 628.019,-

18 February 2020 13:25

Sporten voor Sophia. De jaarlijkse traditie om, inmiddels voor de 29ste  keer, op een sportieve manier zoveel mogelijk donaties te verzamelen voor het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis was een groot succes. Het doel voor 2020: de realisatie van het eerste Kinderhersencentrum van Europa. De opbrengst pakte dit jaar flink hoger uit dan het jaar hiervoor: € 628.019,- Een record!

Op 14, 15 en 16 februari 2020 vond de drukst bezette fietsmarathon ooit plaats in het Topsportcentrum Rotterdam. Ruim 2200 sportievelingen en zo’n 100 vrijwilligers werkten zich een weekend lang letterlijk in het zweet om de realisatie van een Kinderhersencentrum in het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis mogelijk te maken. Zij werden hierbij aangemoedigd door enthousiaste toeschouwers en swingende optredens van onder andere zangeres Esther Hart.

Kinderhersenen bepalen alles
Een afwijking in de hersenen is van grote invloed op hoe een kind functioneert en mee kan doen in de samenleving. Hoe vroeger je ingrijpt als er iets mis is, hoe beter de hersenen in staat zijn om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden. Denk hierbij aan kinderen met een hersentrauma, ontwikkelingsachterstand, gezichtsafwijking, Multiple Sclerose, epilepsie of autisme. Het Kinderhersencentrum biedt hen straks zorg op maat. Dit wordt het eerste Kinderhersencentrum van Europa.

Voorbereidingen Kinderhersencentrum van start in 2020
Kinderneurochirurg dr. Marie-Lise van Veelen-Vincent, werkzaam in het Sophia Kinderziekenhuis en één van de kartrekkers van het Kinderhersencentrum, was zichtbaar geroerd toen het ingezamelde bedrag bekend gemaakt werd. Zij kan, samen met haar team vanuit het Erasmus MC- Sophia Kinderziekenhuis, nog dit jaar gaan starten met de voorbereidingen voor een Kinderhersencentrum. Psychiaters, neurologen, maar ook neurochirurgen, craniofaciaal chirurgen, KNO- en oogartsen werken straks in het Kinderhersencentrum intensief met elkaar samen. Van Veelen: “Multidisciplinaire zorg is onmisbaar. Daarnaast integreren we zorg en onderzoek met als doel om nieuwe behandelingen en inzichten snel en veilig bij de patiënt te brengen. Daarmee komt voor hersenaandoeningen die eerder als onbehandelbaar werden beschouwd met de oprichting van het Kinderhersencentrum zicht op therapie. De deelnemers van Sporten voor Sophia en alle donateurs maken dit mede mogelijk en dat is fantastisch!’’

Ook volgend jaar, op 12, 13 en 14 februari 2021, zal er weer gesport worden voor een nieuw project in het Sophia Kinderziekenhuis. Meer informatie hierover is in de loop van dit jaar te vinden via: www.sportenvoorsophia.nl